Wet Breyne

Teaser: 

Deze wet beschermt de koper van een huis of appartement op plan of sleutel-op-de-deur

Description: 

Deze wet wordt ook wel de woningbouwwet genoemd. De belangrijkste bedoeling van de wet is de consument beschermen tegenover aannemers en woningbouwfirma's

More Info: 

De wet Breyne is alleen van toepassing wanneer er door de promotor aan de koper gevraagd wordt om vóór de voltooiing van de woning één of meer stortingen te doen. Koop je met andere woorden een reeds afgewerkte sleutel-op-de-deur woning, dan geldt de wet Breyne niet.

Een overzicht van een aantal belangrijke bepalingen uit de wet:

  • De wet bepaalt wat de overeenkomst met de aannemer of promotor moet bevatten inzake bouwvergunning, prijs, betalingsmodaliteiten, financiering, kalender van de werkzaamheden, afwerkingswaarborg en bouwvoorwaarden… Zo stelt de wet onder andere dat de koper alleen moet betalen voor werken die daadwerkelijk zijn gerealiseerd, en legt ze de aannemer of promotor een afwerkingswaarborg (voltooiingswaarborg) op.
  • Volgens de wet mag maar een voorschot van maximum 5 % van de woning gevraagd worden en de betalingen mogen in geen geval de prijs van de al uitgevoerde werken overschrijden.

Overtredingen van de wet kunnen soms leiden tot het verbreken van de overeenkomst. De promotor of aannemer kan ook zware sancties krijgen bij overtreding.

Dit doet de vastgoedmakelaar voor je: 

De vastgoedmakelaar kan je meer vertellen over de wet Breyne en de bescherming die de wet je biedt. Hij zal je wijzen op je rechten en je plichten.