NieuwsRSS

Het is zover: de hervorming van de vastgoedmakelaarswet verscheen gisteren in het Belgisch Staatsblad en treedt in werking op 1 februari. Doel is om de tuchtprocedure voor het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars (BIV) transparanter te maken en klagers meer actiemiddelen te geven, het BIV meer slagkracht te geven om op te treden tegen oneerlijke vastgoedmakelaars en de consument te beschermen tegen insolvabiliteit door de kwaliteitsrekening wettelijk te verankeren. Verder voorziet deze wetswijziging in een administratieve vereenvoudiging voor syndici. Belangrijk om weten: de bepalingen rond de derdengelden en kwaliteitsrekening zullen pas in werking treden op 1 augustus 2018.

23/01/2018

Fervente gebruikers hebben het wellicht al gemerkt. De gratis tool Recht van voorkoop werd zopas omgedoopt tot Vastgoedinfo - Vlaanderen. Die naamsverandering komt er niet zomaar. Voortaan kan je via één opzoeking nog meer vastgoedinformatie verzamelen!

23/01/2018

Met het nieuwe massadecreet, de zogenaamde Codex-trein, zijn meer dan 200 wijzigingen aangebracht aan de regelgeving rond ruimtelijke ordening en de omgevingsvergunning. Heel wat van de wijzigingen zijn op 30 december 2017 in werking getreden. De komende weken overlopen we de belangrijkste aandachtspunten voor vastgoedprofessionals. Deze week gaan we dieper in op o.a. de gewijzigde regelgeving rond gevelisolatie en de bijstelling van een verkavelingsvergunning.

22/01/2018

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil eind dit jaar in heel Vlaanderen zonnedelen mogelijk maken. Particulieren zullen mee kunnen investeren in zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld bedrijven of verenigingen en dat onmiddellijk verrekend zien op hun eigen energiefactuur.

22/01/2018

Op 18 januari presenteerde ERA Belgium samen met de KU Leuven, de resultaten van een studie naar de prijsontwikkeling van woningen in 2017 en de voorgaande jaren. De studie toont aan wat vastgoedprofessionals al lang vermoeden: dat de gecorrigeerde prijzen van woningen helemaal niet zo hard zijn gestegen als soms wel wordt beweerd.

19/01/2018

2017 was het drukste jaar ooit op de Belgische vastgoedmarkt: er werd een recordaantal vastgoedtransacties afgesloten, nog net iets meer (+0,8%) dan in het vorige recordjaar 2016. Zo blijkt uit de nieuwe Notarisbarometer.

18/01/2018

Al jaren horen we dat de prijzen van huizen en appartementen in ons land veel te hoog zijn en toch zijn ze de afgelopen maanden nog verder gestegen naar nieuwe records. Zet die trend zich ook door in 2018? Of kunnen we door de geplande hervorming van de verkooprechten eindelijk op betere tijden hopen?

17/01/2018

Pagina's