1 op 3 Walen komt vanaf 2017 in aanmerking voor sociale woning

14 december 2016
Teaser: 

Eén op elke drie Walen komt vanaf 2017 in aanmerking voor een sociale woning. De Waalse regering heeft daarvoor een wetsvoorstel van minister Paul Furlan (PS) goedgekeurd.

Het inkomensplafond om in aanmerking te komen voor zo’n sociale woning wordt daarom gevoelig opgetrokken. Mocht het gezinsinkomen niet meer dan 51.300 euro bruto bedragen, dan wordt die grens vanaf 2017 verhoogd tot 69.400 euro bruto. Alleenstaanden zien het plafond opgetrokken van 42.400 euro bruto per jaar tot 56.900 euro bruto. In Vlaanderen liggen deze grenzen op minder dan de helft.

Uit cijfers van het statistiekbureau SPF Economie blijkt dat Wallonië 1,54 miljoen alleenstaanden telt, die ouder zijn dan 18 en minder dan 56.900 euro per jaar verdienen. Het gaat om zowat 1 op elke drie Walen.

Electorale belangen
De PS wil met de maatregel meer begoede mensen in sociale woningen huisvesten ‘om het ghetto-gevoel dat daar vaak heerst te doen verdwijnen.’ Het ganse opzet lijkt vooral door electorale belangen te zijn ingegeven. Momenteel staan 40.000 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning.

Eigenaars
Nog een nieuwigheid is dat eigenaars die hun woning aan een makelaar toevertrouwen omdat ze te groot, te klein of niet langer aan hun noden aangepast is, voortaan ook in aanmerking komen voor een sociale woning. Dat was vroeger niet het geval.

Bron: Express

Lees het volledige artikel.

Share: