125.000 mensen wachten op een sociale woning

04 juli 2017
Teaser: 

Er staan bijna 125.000 mensen op de wachtlijst voor sociale woningen. Dat is een stijging met bijna 20 procent. De nieuwe cijfers zijn bekendgemaakt door Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Alleenstaanden en grote gezinnen vormen het grootste gedeelte van de kandidaat-huurders van sociale woningen.

In 2015 waren er 105.370 kandidaat-huurders. Tegen eind 2016 stonden er 124.653 mensen op de wachtlijst van een sociale huisvestingsmaatschappij. "Dit is uiteraard een toename maar deze cijfers moeten wel met de nodige nuances geïnterpreteerd worden", stelt Homans.

De minister wijst er met name op dat de sociale huisvestingsmaatschappijen in oneven jaren hun lijsten actualiseren en heel wat mensen schrappen die geen kandidaat meer zijn of niet meer in aanmerking komen.

Vluchtelingencrisis
Nog steeds maken alleenstaanden en grote gezinnen een aanzienlijk aandeel op de wachtlijsten uit. Daar komt ook de impact van de vluchtelingencrisis bij. Het aantal kandidaten van buiten de Europese Unie steeg van 19.246 in 2014 tot 26.720 in 2016. Die stijging is veel meer uitgesproken dan in de periode voordien. Ook de verhoging van de inkomensgrenzen in 2013 heeft zich volgens Homans vertaald in meer inschrijvingen.

Ondanks de stijging blijft de gemiddelde wachttijd ongeveer status quo, door het stijgende aantal toewijzingen. "Dit komt doordat er de afgelopen jaren sterk werd geïnvesteerd in de bouw van sociale woningen. Sociale huisvestingsmaatschappijen bouwen steeds meer woningen om het bindende sociaal objectief te halen", stelt Homans. Een kandidaat-huurder die vier jaar op de wachtlijst staat, kan mogelijks wel een huurpremie krijgen.

Bron: deredactie.be

Lees het volledige artikel.

Share: