20 procent meer leningen voor een tweede verblijf

04 februari 2016
Teaser: 

De vastgoedmarkt blijft het goed doen. Net als de voorgaande jaren was er ook in 2015 een constante stijging van het aantal toegekende vastgoedkredieten. Opvallend daarbij is de forse stijging van het aantal leningen voor de aankoop van een tweede verblijf.

Dat er meer geleend wordt, heeft natuurlijk alles te maken met de dalende hypotheekrente. Maar ook de regionalisering van de belastingen op vastgoed en de aangekondigde wijzigingen in het btw-tarief voor renovaties speelden een rol, aldus marktleider BNP Paribas Fortis.

Het merendeel van de woonkredieten bij BNP Paribas Fortis in 2015 was bestemd voor de aankoop van een huis (49 procent). Gemiddeld werd er voor een bedrag van 157.789 geleend, net geen 10.000 euro meer dan in 2014. Nog 65 procent van het volledige aantal afgesloten kredieten was bestemd voor een herfinanciering. 95 procent van de klanten kozen voor een vast tarief.

Meer leningen voor tweede verblijf

Wat opvalt is dat het aantal toegekende leningen voor de aankoop van een tweede verblijf met bijna twintig procent is gestegen ten opzichte van 2014. En hoewel het geleende bedrag vaak hoger is dan voor de eerste woning is het geleende percentage vaak lager. Interessant weetje: de gemiddelde leeftijd van de eigenaars van een tweede verblijf bij BNP Paribas Fortis is 42 jaar, terwijl dat voor de hoofdverblijfplaats 37 jaar is.

Bron: deredactie.be

Share: