79 huurders van sociale woningen kochten hun woning sinds 2015

09 augustus 2016
Teaser: 

In de periode van begin 2015 tot 17 juni 2016 hebben in totaal 79 huurders gebruik gemaakt van hun recht om hun woning te kopen.

De huurders betaalden gemiddeld 170.170 euro per woning, wat in totaal 13,3 miljoen euro opleverde. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Liesbeth Homans op een schriftelijke vraag van Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Momenteel kan een huurder van een sociale woning in Vlaanderen onder bepaalde voorwaarden dit pand kopen als hij er minstens vijf jaar ononderbroken gewoond heeft. De woning moet al minstens 15 jaar ter beschikking zijn als sociale huurwoning en de koper dient zich te engageren om minstens gedurende een periode van 20 jaar in de woning te blijven wonen. De betrokken sociale huisvestingsmaatschappij laat de verkoopprijs vaststellen via een schatter.

Afschaffen kooprecht
Homans maakte recent bekend dat ze het kooprecht wil afschaffen voor nieuwe huurders, omdat er bij elke verkoop een sociale huurwoning verdwijnt en de betrokken sociale koper ook op de reguliere markt terecht kan, omdat de woningen verkocht worden aan de marktwaarde. "Daarnaast zorgt het systeem ook voor praktische problemen", is te horen bij het kabinet-Homans. "Stel bijvoorbeeld dat een sociale huisvestingsmaatschappij een volledige straat wil renoveren, maar de kopers van sociale woningen niet willen meedoen." Dat dit kooprecht voor de sociale huurder vervalt, terwijl sociale huisvestingsmaatschappijen nog steeds woningen kunnen verkopen stelt hen in staat hun patrimonium beter ter beheren.

Openbare verkoop
In haar antwoord op de schriftelijke vraag geeft de minister ook informatie over het aantal sociale huurwoningen dat sociale huisvestingsmaatschappijen in de jaren 2014 en 2015 verkochten via een openbare verkoop.

Dat waren er in die periode in totaal 293, waarvan 96 in West-Vlaanderen, 75 in Oost-Vlaanderen, 64 in Antwerpen, 49 in Vlaams-Brabant en 9 in Limburg. Er zijn geen cijfers beschikbaar over de verkoopprijs van deze woningen, noch over het verschil met de geschatte prijs.

Bron: Moneytalk

Share: