Amerikanen maken je woonlening duurder

13 juli 2017
Teaser: 

De gevolgen van het Amerikaanse rentebeleid sijpelen met mondjesmaat door naar Europa. Dat zal je voelen wanneer je binnenkort op zoek gaat naar een woonlening of wanneer je onlangs een lening met variabele rente afsloot.

Net zoals de Europese Centale Bank (ECB) het Europese rentebeleid aanstuurt, zo is de Federal Reserve (Fed) verantwoordelijk voor het Amerikaanse monetaire beleid. Tot voor kort volgden beide centrale banken een gelijkaardige strategie door de rente laag te houden en de obligatiemarkt op ongeziene wijze te stutten. Het is dat beleid dat al jarenlang zorgt voor bijna negatieve spaarrentes en spotgoedkope leningen.  

Rente in de lift
Omdat de economische heropleving in de Verenigde Staten al wat verder staat dan in Europa begint het rentebeleid van de  ECB en de Fed uiteen te lopen. In tegenstelling tot de ECB is de Fed bijvoorbeeld al overgegaan tot enkele voorzichtige verhogingen van de kortetermijnrente. "Het illustreert dat de economische cyclus van beide regio's zich in een andere fase bevindt, al heeft de hogere Amerikaanse kortetermijnrente geen noemenswaardig effect op de Europese spaarder of ontlener", zegt hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis.  

Maar dat is anders voor het beleid omtrent de langetermijnrente. De Amerikaanse tienjaarrente is al fors opgeveerd. Er was een sprong na de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president (waarna de rente weer wat daalde) en nu stijgt de rente opnieuw omdat de Fed aangeeft dat ze haar immense obligatievoorraad zal afbouwen. "Die evolutie voelen we wel. De obligatiemarkt is een globale markt en de Europese rente wordt daardoor ook beïnvloed door bewegingen in de Amerikaanse langetermijnrente. We zien nu dat de Duitse rente in een parallelle beweging hoger is gegaan en ook de Belgische rente zit in de lift", zegt De Leus.  

Hogere hypothecaire tarieven
Dat heeft gevolgen voor wie leent. Banken baseren hun hypothecaire rentes op een korf van verschillende rentetarieven, zoals de Belgische langetermijnrente en zeker ook de Duitse (die als referentie in Europa geldt). Een stijging van de langetermijnrente vertaalt zich daardoor heel snel in hogere hypothecaire tarieven. Dat is slecht nieuws voor wie binnenkort op zoek gaat naar een hypothecaire lening of voor wie een lening met variabele rente afsloot. "Het dieptepunt van de hypothecaire rente ligt achter ons. De rente zal de komende tijd verder stijgen", waarschuwt De Leus.

Toch moet je volgens De Leus nog niet vrezen voor onbetaalbare monsterrentes. "De kortetermijnrente zorgt nog altijd voor enig tegengewicht. Die blijft historisch laag in Europa. De ECB-rente zit nog altijd op 0% en daar zal vermoedelijk geen verandering in komen tot ten minstens de tweede jaarhelft van 2018. Dat zet een rem op de stijging van de Europese langetermijnrentevoeten en dus op de hypothecaire rentes." Bovendien zal een stijging zich slechts heel geleidelijk doorzetten. Het laatste wat de centrale banken willen, is om met hun beleid de financiële markten te bruuskeren. Ze zullen er alles aan doen opdat de rente slechts heel geleidelijk naar omhoog gaat. 

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees het volledige artikel.

Share: