Banken financieren huurwaarborg niet

29 juni 2015
Teaser: 

Zeker de helft van de banken weigert huurders die erom vragen het geld voor een waarborg te lenen. Zo blijkt uit een onderzoek van de Gentse universiteit. Bankenfederatie Febelfin heeft zijn twijfels bij de cijfers. Maar onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe heeft mails gekregen van banken die botweg aan hun klanten zeggen dat ze nooit een dergelijke bankwaarborg geven. Die is nochtans wettelijk verplicht.

Al een achttal jaar zijn de banken verplicht aan hun klanten het geld te lenen voor een huurwaarborg. Twee sociologen van de Gentse universiteit deden een praktijktest met mysteryshoppers om na te gaan in welke mate ze zich daaraan houden. De resultaten zijn onthutsend, zegt doctor Pieter-Paul Verhaeghe. Zo zegt 26 procent van de bankfilialen expliciet dat zo’n bankwaarborg niet mogelijk is. Achttien procent reageert niet op de mails. De anderen, iets meer dan de helft, vragen om meer inlichtingen of een afspraak, of zeggen dat zo’n waarborg inderdaad mogelijk is.

Woordvoerder Geert Inslegers van de Vlaamse Huurdersbonden is niet verrast. "Wij hebben ook zo’n onderzoek gedaan, en kwamen tot gelijkaardige cijfers. De banken hebben zich van in het begin tegen deze verplichting gekant, en sommige blijven er moeilijk over doen."

Nochtans is de bankwaarborg belangrijk. "Sommige huurders zitten al met een borg van een vorige woning die ze nog niet terug hebben, moeten ook nog eens de eerste maand huur kunnen betalen en zitten met verhuiskosten. Dat maakt het moeilijk voor hen, vandaar dat ze geld willen lenen voor die waarborg."

Bron: Het Nieuwsblad
 

Share: