Belgen verdienen geld aan hun woonlening

08 april 2016
Teaser: 

Betaald worden om geld te lenen voor je woning. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar voor sommige klanten van BNP Paribas en ING is het geen droom, maar de realiteit. De rente op hun woonlening is immers onder de nul gezakt en dus krijgen ze geld van de bank.

Wie voor 2012 een hypothecaire lening met variabele rente heeft afgesloten bij BNP Paribas Fortis of ING heeft heel veel geluk. Door een daling van de rente is ook de rentevoet van hun woonlening onder nul gezakt. Met andere woorden: de banken moeten hun klanten betalen in plaats van rente te incasseren. Dat schrijft de krant De Tijd.

Bij een lening met vaste rentevoet betaal je een vast tarief gedurende de looptijd van je lening. Maar bij een variabele rentevoet kan het rentetarief elk moment veranderen, afhankelijk van de omstandigheden op kapitaalmarkten. De rente staat nu zo laag, dat voor sommige klanten de rentevoet onder de nul is gezakt.

De Europese centrale bank (ECB) verlaagde haar depositorente immers onder nul en koopt zelf ook massaal obligaties om de marktrente omlaag te duwen.

Bron: Het Nieuwsblad

Share: