Brussel maakt wonen voor jongeren aantrekkelijker

19 oktober 2015
Teaser: 

Brussel wil wonen in de stad aantrekkelijker maken voor jongeren. Het schaft de woonbonus af en geeft vanaf 2017 een korting van 22.500 euro voor aankopen boven de 175.000 euro. Voor lagere aankopen verdwijnen de verkooprechten.

Wonen in Brussel is voor veel jongeren en jonge Brusselaars onbetaalbaar geworden. De Brusselse regering wil daar een mouw aan passen door de woonbonus af te schaffen en een forse vermindering van de verkooprechten te voorzien. In 2017 sneuvelt de woonbonus.

In ruil krijgt elke koper van een eigen woning in Brussel een korting van 22.500 euro op zijn verkooprechten. Tot een aankoop van 175.000 euro verdwijnen de verkooprechten. De maatregel blijft bepert tot aankopen van maximum 500.000 euro. Boven dat plafond betalen kopers de gewone verkooprechten in Brussel, 12,5 procent.

"Tegelijk verhogen we de onroerende voorheffing met gemiddeld 10 à 12 procent", zegt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld). "Maar de Brusselaars krijgen op deze verhoging een korting van 120 euro, zodat ze ze niet of amper voelen. Bedoeling is dat op die manier Vlamingen en Walen die een huis kopen om in te investeren meer bijdragen aan het Brusselse beleid. Zij hebben de voorbije jaren een forse meerwaarde kunnen boeken op onroerend goed dat ze in de hoofdstad kochten."

Bron: De Morgen

Share: