Dit kost een huis met 3 slaapkamers in jouw gemeente

21 januari 2016
Teaser: 

De mediaan vraagprijs voor een huis met drie slaapkamers in België is 229.000 euro. Maar daarachter schuilen grote regionale verschillen, dat blijkt uit een onderzoek van immowebsite Realo.

"Voor de prijs van een huis met drie slaapkamers in Antwerpen koop je twee soortgelijke huizen in Bergen", illustreert Anthony Bosschem van Realo.be. De immosite baseert die cijfers op de mediaan vraagprijzen van alle huizen met drie slaapkamers die de laatste twaalf maanden op Realo.be werden gepubliceerd. (de mediaan is de middelste waarde in een groep van getallen, dat wil zeggen dat 50% van de getallen onder de mediaan ligt en 50% erboven, nvdr.)

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost de modale woning bijna het dubbele van een woning in Wallonië. "De spoorweg die dwars door Brussel loopt bepaalt ook de vraagprijzen van ons hoofdstedelijk gewest", legt Bosschem uit. "Vraagprijzen liggen ten westen van de spoorweg maar liefst 35% lager dan ten oosten van de spoorweg."

In Koekelberg, ten westen van de spoorweg, bedraagt de mediane vraagprijs 265.000 euro. In Elsene, ten oosten van de spoorweg, heeft men met 553.100 euro een dubbel zo hoge vraagprijs.

Antwerpen domineert

In Vlaanderen, waar de mediaan rond de 265.000 euro ligt, is Vlaams-Brabant de duurste provincie met een mediaan vraagprijs van 299.175 euro. Maar als we de provinciehoofdsteden vergelijken, domineert Antwerpen de lijst met 349.000 euro, 32 procent boven het Vlaams gemiddelde. Gent is met 240.000 euro de 'goedkoopste' provinciehoofdstad.

Bron: Het Laatste Nieuws

Share: