Draghi draait geldkraan dicht: gaat de hypotheekrente omhoog?

27 oktober 2017
Teaser: 

De Europese economie is in die mate hersteld dat Mario Draghi vanaf januari de dosis medicijnen zal halveren. Vanaf dan koopt de Europese Centrale Bank (ECB) maandelijks nog voor 30 miljard aan obligaties op, half zoveel als voordien. Het meest in het oog lopende effect van het besluit is dat op de rente. Een zeer belangrijk gegeven voor iedereen die een hypotheek heeft of er een wil afsluiten.

De hypotheekrente wordt afgeleid van de langetermijnrente op de obligatiemarkten. Als de ECB volgend jaar nog maar half zo actief zal zijn op die markt als nu, neemt de vraag naar staatsobligaties gevoelig af. De prijs zal daardoor dalen en de rente, die er het spiegelbeeld van is, kan stijgen.

De kans bestaat dat wie pakweg in maart een hypotheek zal afsluiten, al iets meer rente zal betalen dan wie dat deze maand doet. Niet dat er grote schokken te verwachten zijn, maar vanaf januari zullen stijgingen waarschijnlijker zijn dan dalingen.

Huizenprijzen
De hypotheekrente heeft ook weer invloed op de huizenprijzen. Hoe meer kopers kwijt zijn aan rente, hoe minder ze kunnen besteden aan de eigenlijke bakstenen. Een hogere hypotheekrente betekent dus een minder snelle stijging van de woningprijzen. Misschien zelfs wel een stagnatie of een lichte daling.

Met een sterke daling wordt niet echt rekening gehouden, omdat de Belgische woningmarkt erg stabiel is en weinig hevige schommelingen vertoont.

Bron: De Standaard

Lees het volledige artikel.

Share: