Geen bijkomende overgangsperiode voor nieuwe renovatiepremie

15 oktober 2015
Teaser: 

Er komt geen bijkomende overgangsperiode voor de nieuwe renovatiepremie. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van parlementslid An Moerenhout (Groen).

Volgens minister Homans is er eerder al een overgangsperiode van drie maanden voorzien en heeft die 54 miljoen euro gekost. Groen-politica Moerenhout reageert ontgoocheld. De invoering van de premie was voorzien voor 1 november, maar minister Homans wacht nog op het advies van de Raad van State. Mogelijk wordt de maatregel retro-actief toegepast.

Op 1 november wordt een nieuwe Vlaamse renovatiepremie ingevoerd. Het eerste idee om te werken met een belastingvermindering werd eerder afgevoerd. Het blijft dus een premie, met een plafond van 10.000 euro. Nieuw is wel dat de uitbetaling wordt verdeeld over twee aanvragen (van elk maximaal 5.000 euro), met minimum één jaar en maximaal twee jaar tussen beide.

Vlaams parlementslid An Moerenhout wilde van minister Homans weten of mensen met opgespaarde renovatiefacturen uit 2013 en 2014 zouden kunnen rekenen op een overgangsperiode. Ook de Vlaamse Woonraad drong recent nog aan op een overgangsperiode voor zij die vóór de inwerkingtreding van de nieuwe regeling al renovatiewerken hebben uitgevoerd.

Maar volgens minister Homans is er al een overgangsperiode geweest tussen eind november 2014 en eind februari 2015. Die drie maanden zijn volgens de N-VA-minister niet alleen voldoende, maar heeft ook 54 miljoen euro gekost. Hierdoor kon wie renoveerde tot eind februari 2015 nog een aanvraag indienen onder de oude voorwaarden. "We hebben daarover duidelijk gecommuniceerd", aldus Homans. Groen-parlementslid reageert ontgoocheld. Zij vindt dat de N-VA-minister veel verbouwers met facturen uit 2013 en 2014 in de kou laat staan.

Bron: De Morgen

Share: