Geen borden uit schrik voor krakers

14 november 2017
Teaser: 

Verhuurders en verkopers vragen steeds meer aan vastgoedmakelaars om hun pand enkel online te huur of te koop aan te bieden. Dat doen ze omdat ze schrik hebben voor krakers. “De laatste drie maanden krijgen we meer en meer de vraag om geen bord aan de woning te hangen", zegt Gents makelaar Jo Reyntjens van Makelaar Cdf & co aan VTM NIEUWS.

De laatste tijd worden er heel wat panden die te koop of te huur staan in Gent gekraakt. Daardoor durven verkopers en verhuurders hoe langer hoe minder hun verkoop-of verhuurborden voor de woning te plaatsen. Makelaars krijgen dan ook heel wat vragen van eigenaars.

Enkel online
“Door de berichten in de media over de gekraakte panden in Gent, krijgen we steeds meer vragen over de mogelijkheid om geen affiches te hangen of borden te plaatsen”, vertelt Gilles Benijts van Immobiliën Crevits. “Ook alsmaar meer mensen vragen info over de krakerswet die deze week in voege treedt. Je merkt wel een zekere ongerustheid. We proberen de mensen dan gerust te stellen. En als ze dan toch geen affiche of bord voor de deur willen, is dat voor ons geen probleem.”

Ook andere immokantoren in Gent krijgen regelmatig de vraag om het pand enkel online te huur of te koop te zetten. “Toch heeft dat voorlopig geen invloed op de verkoop of verhuur van woningen in Gent”, klinkt het. “De meeste woningen worden toch online bekeken.”

Krakerswet
De krakerswet die donderdag in voege treedt, komt voor de makelaars en de eigenaars geen minuut te vroeg. Door de wet zouden eigenaars meer rechtszekerheid krijgen wanneer hun huis gekraakt wordt. Het bezetten van een bewoonde of onbewoonde woning zonder toestemming, is dan strafbaar. Krakers die een bewoond huis kraken, kunnen dan in principe binnen de 24 uur uit het huis gezet worden. Mensen die een onbewoond pand kraken, binnen de week.

Bron: VTM nieuws

Lees het volledige artikel.

Lees ook het persbericht van CIB Vlaanderen hierover.

Share: