Geen grote prijsschommelingen verwacht op vastgoedmarkt

03 september 2015
Teaser: 

In de eerste helft van 2015 is de prijs van de woningen redelijk stabiel gebleven. Analisten verwachten de komende jaren geen zware stormen, hoogstens een lichte correctie door de gewijzigde fiscale omgeving.

De prijs van de verkochte huizen bleef in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar nagenoeg stabiel, terwijl die van appartementen licht toenam (+0,5%) en die van villa's daalde (-1,1%). Nationaal nam de prijs van de appartementen ook een beetje toe (+0,4%), net als die van huizen (+0,1%), met dezelfde negatieve tendens voor villa's (-0,7%). Dat blijkt uit een studie die het vastgoedadvieskantoor de Crombrugghe & Partners uitvoerde voor Trends.

Ook de makelaarsorganisatie ERA signaleert een stabiele markt. Ze zag de prijs van de woonhuizen in Vlaanderen in de eerste zes maanden van het jaar met 1,3 procent toenemen, zo blijkt uit de cijfers die Trends exclusief verkreeg. Die van appartementen steeg met 1,7 procent.

"De gemiddelde prijs van de appartementen werd in de statistieken ondersteund door de kust, waar dat segment een stevige waardestijging van 14 procent liet optekenen", zegt vastgoedanalist Alain Declercq (ERA). "Kopers beschouwen vastgoed aan de kust als een veilige belegging. Door de stijgende prijzen in Spanje richten ze hun aandacht weer op onze eigen kust. De aankoop van een woning is een alternatief voor woelige beurzen en makke spaarboekjes. We dachten vorig jaar dat de prijzen zouden dalen door het wegvallen van de woonbonus. Het tegendeel is waar. Door de lage rente daalt de maandelijkse afbetaling zelfs, terwijl de prijzen lichtjes toenemen."

"De mensen krijgen meer woning met een kleiner budget", analyseert John Romain van Immotheker. "In 2013 kon 44 procent van de gezinnen zich een woning veroorloven. Vandaag is dat door de lage rente gestegen tot 50 procent." De Belg kan zo 33.000 euro meer lenen voor een woning dan een jaar geleden.

Bron: Trends

Share: