Geluidshinder weegt op waarde van woningen

21 januari 2016
Teaser: 

De geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem drukt de waarde van een woning in de buurt tot 35 procent. Ook bij een drukke spoor- of autoweg wordt een korting geƫist.

Hoe groot moet de korting op een woningprijs zijn om de geluidshinder erbij te nemen? Om een antwoord op die vraag te krijgen koppelde Roel Helgers, doctoraal student aan de KU Leuven, de geluids- belastingkaarten voor Brussel en Vlaams-Brabant aan dewoningprijsstatistieken en aan de duizenden gedetailleerde vastgoedtransacties van ERA, de keten van vastgoedmakelaars.

Tot meer dan 30 procent

"Een woning die dicht bij de luchthaven ligt en waar de geluidsbelasting overdag en 's nachts tussen 60 en 65 decibel ligt, is zo'n 6,6 procent of 18.665 euro minder waard dan de gemiddelde woning in een omgeving waar de geluidshinder minder dan 55 decibel bedraagt", stelt Helgers. "Indien de woning in het verlengde van de start- of landingsbaan ligt, in de aan- of wegvliegroute en dicht bij de luchthaven ligt, waar de geluidshinder meer dan 70 decibel kan bedragen, loop het prijsverschil op tot meer dan 30 procent."

Helgers berekende niet alleen het effect van de luchthaven, maar ook van spoorwegen en autosnel- en gewestwegen. Woningen die geluidshinder ondervinden van het spoor zijn gemiddeld 3,9 procent minder waard. Woningen die van een autosnel- en gewestweg hinder ondervinden, zijn 4,2 procent minder waard.

Bron: Trends.be

Share: