Goedkoper wonen via cohousing?

12 oktober 2015
Teaser: 

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Vraag aan de gemiddelde Vlaming wat voor woning hij verkiest en het antwoord zal in de meeste gevallen een vrijstaande woning zijn, liefst met een tuin die voldoende privacy biedt. Toch kunnen we niet ontkennen dat we in het Vlaanderen van de toekomst zuiniger zullen moeten omspringen met de steeds schaarser wordende ruimte. Op zoek naar een alternatief vinden sommige mensen hun heil in nieuwe woonvormen zoals cohousing. Maar wat houdt cohousing eigenlijk in en wat zijn de voordelen?

Goede afspraken

Cohousing wordt in het Nederlands vertaald als ‘gemeenschappelijk wonen’ of ‘samenhuizen’, al klinkt dat soort termen wellicht minder sexy. Je kan het beschouwen als een woonproject met private eenheden, gecombineerd met uitgebreide gemeenschappelijke functies. Zo kan je met de andere bewoners een gemeenschappelijke tuin delen, maar evengoed een was- of fitnessruimte. Financiële, maar ook ecologische en sociale overwegingen spelen hierbij vaak een rol. Het maken van goede afspraken tussen de bewoners luidt hoe dan ook de boodschap. Vandaag bestaat voor cohousing nog geen regelgevend kader, zodat het noodzakelijk is van bij de opstart van het project goede contractuele afspraken te maken. En ook wanneer je er woont, is een duidelijke regeling op haar plaats.

En dan de hamvraag: is cohousing ook effectief goedkoper? Door sommige voorzieningen te delen, spaar je zeker wat uit. Al moet ook gezegd dat de prijzen per wooneenheid niet per se lager  liggen dan bij de klassieke woonvormen. Heb je interesse om je aan een cohousingproject te wagen, win dan zeker professioneel advies in alvorens de stap te zetten.

 

Share: