Grote Woononderzoek: steeds meer middelkleine woningen en middelgrote appartementen

03 oktober 2016
Teaser: 

We zijn intussen aanbeland bij het voorlaatste deel van onze reeks rond het Grote Woononderzoek.  Het onderzoeksrapport van het Steunpunt Wonen besteedt bijzondere aandacht aan de evolutie rond de gemiddelde woonoppervlakte. Daarbij valt vooral de toenemende dominantie van middelkleine woningen en middelgrote appartementen op.

Evolutie richting middelgrote appartementen

Uit de onderstaande figuur blijkt een verschillende trend voor ééngezinswoningen enerzijds en appartementen anderzijds. Bij de ééngezinswoningen moeten vooral de kleinere types inleveren, ten gunst van middelkleine maar ook grote ééngezinswoningen. Bij de appartementen is er daarentegen een zeer uitgesproken evolutie richting middelgrote appartementen, veroorzaakt door een daling in vrijwel alle andere categorieën, behalve de middelkleine appartementen van 35 tot 54m². Meer dan de helft van de appartementen zijn echter tussen 55 en 84m² groot.

 

Toename middelkleine woningen

De toename van het aandeel middelkleine woningen is het resultaat van trends in nieuwbouw, vervangingsbouw en renovatie. 43% van de nieuwbouwwoningen vanaf 2001 heeft een woonoppervlakte tussen 55 en 84m² (11% meer dan in de bouwperiode daarvoor (jaren ’90)). Deze trend is mede veroorzaakt door het toenemend aandeel van de meergezinswoningen in de nieuwbouwproductie. Er zijn daarnaast sterke aanwijzingen dat via vervangingsbouw heel wat grotere woningen zijn vervangen door kleinere woongelegenheden, vaak in appartementsvorm.

De toename van het aandeel middelkleine woningen is het meest uitgesproken in de kernsteden, de agglomeraties en de forenzenwoonzones. Dit woningtype is het minst aanwezig in de banlieues.

Volgende week focussen we tijdens het laatste deel op een aantal tendensen en op de conclusies van de onderzoekers.

Share: