Hoge nieuwbouwkosten drijven Belgen naar de koopmarkt

17 december 2015
Teaser: 

Twee op de drie Belgen dromen ervan een eigen huis te bouwen, maar de hoge financieringskosten staan die plannen vaak in de weg. Dat leert het vijfde trendrapport van Woningen Blavier over de Belgische woningmarkt.

Eén op de twee Belgen die eraan denken een eigen woning te verwerven, wil binnen de vijf jaar een woning kopen en die eventueel renoveren. Slechts 7 procent heeft plannen om in die periode te bouwen. 42 procent zal de komende jaren zijn eigen woning verbouwen. Dat blijkt uit een enquête bij 500 respondenten.

Woningen Blavier, een specialist in sleutelklare woningen, spreekt van een opmerkelijke evolutie. "Ondanks de btw-verlaging van 12 procent doet zich een verschuiving voor van de bouw- naar de koopmarkt", klinkt het in een persbericht. Volgens de bouwgroep laten veel potentiële bouwers zich afschrikken door de prijs van een nieuwbouwproject. De aangekondigde verlaging van het E-peil (een maat voor de energieprestatie) in 2016 en de steeds strengere regelgeving voor energieprestaties maken nieuwbouw nog duurder. Voor 78 procent van de Belgen is de verlaging van het E-peil een streep door de rekening. De dure bouwgronden spelen 78 procent parten. Toch zou 68 procent van de respondenten een woning bouwen als ze de kans kregen.

"Er is een groeiend verschil in betaalbaarheid van nieuwbouw versus aankoop van een oudere woning, hoewel nieuwbouw op lange termijn toch vaak voordeliger is. Oude - slecht geïsoleerde - woningen worden nog te vaak half gerenoveerd in plaats van ze te vervangen door nieuwbouw", verduidelijkt Stefan Hallez, woordvoerder van Woningen Blavier. Het bedrijf pleit voor een gelijklopende visie en een beleid voor bestaande en nieuwe woningen.

(Bron: moneytalk.knack.be)

Share: