Investeren in garages: het nieuwe goud?

09 januari 2017
Teaser: 

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Is het verhuren van garageboxen of parkeerplaatsen the next big thing in vastgoedland? De interesse van investeerders is groot, maar tegelijk krijg ik vaak een hoop vragen. Op hoeveel rendement mag je rekenen? Welke locaties brengen het meest op?

Nog meer dan bij andere vastgoedinvesteringen is de locatie van de garage of parkeerplaats allesbepalend voor het rendement. De garagemarkt is gevoelig voor de wet van vraag en aanbod. Aan de kust bijvoorbeeld, waar een tekort aan parkeerplaatsen is, zal een investering beter renderen dan in een stad met tal van publieke parkings. Al hoeft het niet gezegd dat er aan populaire locaties een steviger prijskaartje hangt.

Verhuren: wat met het rendement?
De verhuurprijs varieert doorgaans van 50 tot 150 euro per maand. In steden kan een open parkeerplaats even interessant zijn als een afgesloten garage. De wagen kwijtraken is de belangrijkste bezorgdheid. Trek je verder weg van de stad, dan zien we ook de nood aan afgesloten garages verhogen.  Een bruto huurrendement van 4 tot 7% per jaar lijkt realistisch.

Wanneer het over onderhoud gaat, hebben garageboxen en parkeerplaatsen een streepje voor op andere vastgoedinvesteringen: ze vergen er praktisch geen.  Ook het risico op leegstand ligt lager. Met huurders riskeer je bovendien minder problemen. Enige nadeel: er is meer opvolging vereist, aangezien de kans op huurdersverloop hoger zal liggen. Overweeg je de investeringsstap te zetten, pols dan zeker eens bij je vastgoedmakelaar over het hoe en wat.

Share: