Kraken is vanaf nu officieel strafbaar

16 november 2017
Teaser: 

De nieuwe wet die kraken strafbaar stelt, is vanaf donderdag officieel van kracht. Daardoor kan de politie nu ingrijpen als een woning - ook als die op dat moment niet werd bewoond - gekraakt wordt.

Als een pand eerder bewoond was, dan kan de politie meteen ingrijpen. Zij krijgen vanaf nu de toestemming om krakers meteen uit het huis te zetten. Zij worden dan ter plekke van hun vrijheid beroofd, meegenomen en verhoord. Aangezien de krakers huisvredebreuk plegen, zullen ze vanaf nu een celstraf riskeren van maximaal twee jaar.

Ook onbewoonde panden kraken is vanaf nu strafbaar, maar daarbij verloopt de procedure net iets anders. Als de rechtmatige eigenaar een klacht indient, dan kan de politie een bevel tot ontruiming vragen. Wanneer dat goedgekeurd wordt, zullen de krakers moeten vertrekken. Hun enige optie is dan om beroep aan te tekenen. Op dat moment beslist de vrederechter over het verdere verloop van de zaak. Zo’n procedure kan weken tot maanden duren.

Stroomversnelling
Het wetsvoorstel om kraken strafbaar te stellen komt van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR en kwam in een stroomversnelling na enkele opvallende kraakgevallen in Gent. Verschillende gezinnen die even met vakantie waren in binnen- of buitenland ontdekten na thuiskomst dat hun woning was ingenomen door krakers.

Afgelopen week nog kraakten Roma een huis dat te koop staat in Gent. De politie kon destijds niet veel meer doen dan de feiten vaststellen, omdat het wettelijk kader om de krakers het huis uit te zetten, ontbrak.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees het volledige artikel.

Lees ons persbericht hierover.

Share: