Lenen voor 2e woning fiscaal voordeliger dan voor 1e woning

09 maart 2015
Teaser: 

Wie leent om een tweede woning te kopen of te bouwen, krijgt een groter fiscaal voordeel dan wie leent voor een eerste woning. Dat komt omdat de Vlaanderen de regels voor de woonbonus veranderd heeft.

Sinds 1 januari is de woonbonus hervormd in Vlaanderen. Een eigenaardig gevolg daarvan is dat wie leent voor een tweede woning, nu blijkbaar een grote fiscaal voordeel krijgt dan wie leent voor een eerste eigen woning.

"Wie in Vlaanderen vanaf 2015 een krediet aangaat voor een eerste woning, die heeft nog maar recht op een woonbonus voor een veel lager bedrag dan in de vroegere federale regeling", legt fiscalist Lieven Van Belleghem uit.

"Als je leent voor een enige woning heb je een fiscaal voordeel op een bedrag van 1.520 euro (de eerste tien jaar komt daar wel 760 euro bij), terwijl wie leent voor een tweede woning een belastingvermindering krijgt op een bedrag van 2.280 euro. Op de koop toe krijg je op die lening een extra belastingvermindering op de interesten die je betaalt."

Wat is de oorzaak? De fiscale aftrek voor wie een eerste eigen woning koopt of bouwt, is verminderd in de nieuwe Vlaamse regels inzake de woonbonus. Maar de aftrek is dezelfde gebleven voor wie leent voor een tweede woning. Daar heeft Vlaanderen dus de federale regels ongemoeid gelaten.

Bron: VRT

Share: