Lenen voor huis wordt moeilijker

10 februari 2017
Teaser: 

De Belgische gezinnen hadden vorig jaar voor het eerst meer schuld dan gemiddeld in de eurozone. Te soepel woonkrediet is een van de redenen. De Nationale Bank wil ingrijpen.

De hypotheekschuld van de Belgische gezinnen liep vorig jaar op tot 184 miljard euro. Dat was ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. De lage rente maakt lenen aantrekkelijk. Maar de Nationale Bank vindt dat meer voorzichtigheid gewenst is. De banken zijn eigenlijk te soepel met het toekennen van krediet, vindt gouverneur Jan Smets. Vooral omdat ze in sommige gevallen nog altijd hypotheken toekennen zonder een aanzienlijke eigen inbreng van de woningbezitter te vragen. Of door zoveel krediet toe te staan, dat meer dan de helft van het inkomen aan woonlasten opgaat. Daardoor nemen de risico’s voor de banken toe en lopen de schulden van de huishoudens op. 

Ontmoedingsmaatregel
Daarom kreeg België, samen met zeven andere landen, vorig jaar een waarschuwing van de European Systemic Risk Board (ESRB). Die waakhond vond dat ‘waakzaamheid’ geboden was. De autoriteiten hadden wel de passende maatregelen genomen, maar mogelijk zouden die ‘onvoldoende kunnen zijn om de risico’s volledig te ondervangen’. 

De Nationale Bank is van plan om dit jaar strenger te worden. Als banken veel risicovolle hypotheken verkopen, moeten ze daar extra veel kapitaal voor aanhouden. Het gaat om zo’n 600 miljoen euro. Omdat kapitaal aantrekken moeilijk is, hoopt Smets dat de banken ontmoedigd zullen worden om nog hypotheken toe te kennen als de kredietnemer niet minstens 20 procent eigen inbreng kan ophoesten. Die leningen zijn immers erg kwetsbaar voor een instorting van de huizenprijzen of een rente-opstoot. Als de lening niet wordt terugbetaald, heeft de bank mogelijk te weinig onderpand. 

Europese goedkeuring
De extra ontmoedigingsmaatregel die de Nationale Bank in mei wil invoeren, moet nog door de Europese instellingen worden goedgekeurd. De invoering ervan zou ertoe moeten leiden dat de banken opnieuw wat strenger worden, en dat vrijwel niemand nog een lening krijgt zonder minstens 20 procent eigen inbreng. 

Bron: De Standaard

Lees het volledige artikel.

Share: