Meeneembaarheid van verkooprechten

14 juni 2015
Teaser: 

Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Wie in Vlaanderen in het verleden al een woning gekocht heeft en van plan is een nieuwe te kopen, kan soms verkooprechten (vroeger registratierechten) meenemen. Je mag in dat geval de betaalde verkooprechten van je eerst gekochte woning in mindering brengen van de verkooprechten die je moet betalen voor de nieuw aangekochte woning.

Er bestaan twee soorten van meeneembaarheid. Verkoop je eerst je vorige woning, dan wordt het bedrag van de verkooprechten verrekend bij aankoop van je nieuwe woning (meeneembaarheid door verrekening). Als je al een nieuwe woning hebt gekocht en daarna binnen twee jaar je oude woning verkoopt, dan krijg je de meeneembare verkooprechten achteraf terugbetaald (meeneembaarheid door teruggave).

Let wel, om van de meeneembaarheid te kunnen genieten moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten zowel de oude als de nieuwe woning in het Vlaamse Gewest liggen. De koper die om de meeneembaarheid vraagt moet een natuurlijke persoon zijn. Verder mag tussen verkoop van de oude woning en aankoop van de nieuwe woning, in welke volgorde ook, niet meer dan twee jaar zitten. Enkel indien je eerst een bouwgrond aankoopt en pas later je eerste woning verkoopt, geldt een termijn van 5 jaar.

Daarenboven moet de nieuwe woning tot hoofdverblijfplaats van de koper(s) dienen. In het geval van de meeneembaarheid door verrekening moet de betrokkene op enig ogenblik in de periode van achttien maanden vóór de verkoop het verkochte goed als zijn hoofdverblijfplaats hebben gebruikt. In het geval van de meeneembaarheid door teruggave moet de betrokkene op enig ogenblik in de periode van achttien maanden vóór de aankoop van de nieuwe woning, zijn hoofdverblijfplaats gehad hebben in de wederverkochte woning.

Ook niet onbelangrijk: de aftrek kan per verandering van woning hoogstens 12.500 euro bedragen. Liggen de verkooprechten voor je nieuwe woning lager dan wat je voor je vorige woning hebt betaald, dan krijg je geen geld terug maar blijft het verschil ‘meeneembaar’  voor een volgende aan- en verkoop.

Weet tot slot dat je deze maatregel niet kan combineren met de vrijstelling van verkooprechten of het abattement. Als je voor de beide voordelen in aanmerking komt, dan zal je moeten kiezen voor de meest gunstige. Laat je alvast deskundig informeren over de voorwaarden, zodat je zeker geen  kansen laat liggen.

www.cibweb.be

Share: