Minder woonkredieten verstrekt in derde trimester van 2017

26 oktober 2017
Teaser: 

Uit nieuwe cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijkt dat er in het derde trimester van 2017 55.000 hypothecaire kredietovereenkomsten zijn verstrekt voor een totaalbedrag van 7,2 miljard euro, externe herfinancieringen buiten beschouwing gelaten. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er evenwel een daling van het aantal verstrekte kredieten met 20,4%. Het overeenstemmende bedrag daalde met 11,3%. Niettemin blijft de kredietverlening in het derde trimester op een erg hoog niveau, vooral vergeleken met de jaren vóór 2015.

Het aantal kredietaanvragen in het derde trimester kende, ten opzichte van een jaar eerder, een daling met iets meer dan 4%. Het aangevraagde kredietbedrag daarentegen steeg met meer dan 5% ten opzichte van 2016.

Ivo Van Bulck, Secretaris-generaal van de BVK: "De daling van het aantal verstrekte kredieten in het derde trimester doet zich voor op alle vlakken. Over de eerste negen maanden van 2017 gezien, stijgt het totale verstrekte kredietbedrag evenwel nog met meer dan 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De kredietverlening volgt hiermee eigenlijk de kredietvraag."

Daling op alle vlakken
Ten opzichte van vorig jaar werden zowel voor de aankoop, voor de bouw, voor de aankoop met renovatie als voor de renovatie van een woning minder kredietovereenkomsten afgesloten. Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning is in het derde trimester van 2017 verder gestegen tot ongeveer 156.000 euro. Voor bouwkredieten steeg het gemiddelde bedrag tot bijna 167.000 euro.

Vaste rentevoet
In het derde trimester van 2017 kozen bijna 9 op de 10 kredietnemers voor een vaste rentevoet of of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Iets meer dan 10% van de kredietnemers opteerde voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. Rekening houdend met de nog steeds uiterst lage rentevoeten blijft de Belgische consument dus in overgrote mate kiezen voor zekerheid.

Bron: BVK

Bekijk de cijfers.

Share: