Mogelijk uitstel voor digitale omgevingsvergunning

17 januari 2017
Teaser: 

Minister van Omgeving Schauvliege overweegt de start van de digitale omgevingsvergunning met enkele maanden uit te stellen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Met de invoering van de omgevingsvergunning is een grondige hervorming van het vergunningenlandschap voor de ondernemers in Vlaanderen op til. Ondernemers die industriële of ambachtelijke activiteiten willen starten, zullen niet langer alle stappen voor het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning en een milieuvergunning moeten doorlopen, één procedure tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning zal volstaan. Hierdoor kan niet alleen heel wat tijd en kosten bespaard worden maar kunnen ook tegenstrijdige adviezen en beslissingen vermeden worden. De invoering van de omgevingsvergunning zal gepaard gaan met een doorgedreven digitalisering van de procedures.

Uitstel

Helaas blijkt het niet evident om overal de vooropgestelde deadline van 23 februari te halen, klinkt het in De Standaard. Zo blijkt een deel van de lokale besturen pas eind vorig jaar overgestapt te zijn naar een digitale bouwaanvraag, waardoor ze er amper ervaring mee hebben.

Minister van Omgeving Joke Schauvliege overweegt daarom delen van de nieuwe regeling enkele maanden uit te stellen. In een (informele) non-paper voor de Vlaamse regering stelt ze een 'gefaseerde en begeleide implementatie' voor, waarbij in een eerste fase alleen de projecten die door de Vlaamse overheid worden behandeld en projecten met medewerking van een architect - dat zijn er meer dan de helft - digitaal worden behandeld.

De andere dossiers krijgen uitstel tot 1 juni 2017, maar zullen al wel kunnen genieten van de voordelen van de nieuwe regeling, zoals de milieuvergunning die voor onbepaalde duur geldig is. Intussen kunnen de lokale besturen ervaring opdoen met het nieuwe systeem.

Bron: De Standaard

Share: