Nog maar 27 gemeenten met recht op ruilverkaveling

19 december 2016
Teaser: 

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft een nieuwe lijst gepubliceerd van steden en gemeenten die geheel of gedeeltelijk vatbaar zijn voor ruilverkaveling. Vanaf 16 januari zijn dat er nog maar 27. Zo zal er geen ruilverkaveling meer mogelijk zijn in Baarle-Hertog, Borgloon, Kortessem, Tongeren en Turnhout.

De lijst wordt elke keer korter. De Vlaamse Grondenbank heeft een recht van voorkoop op de landbouwgronden die gelegen zijn in zones voor ruilverkaveling.

Wat is het?

Ruilverkaveling is een techniek die toelaat om versnipperde en verspreid liggende landbouwpercelen te hergroeperen tot aaneengeschakelde en goed toegankelijke kavels, die zo dicht mogelijk bij de bedrijfszetel van een landbouwbedrijf liggen.

De ruil kan gecombineerd worden met de aanleg of verbetering van wegen en afwateringssystemen, met grondverbeteringswerken, met landschapszorg, of met water- en elektriciteitsvoorziening.

Waar?

Ruilverkaveling is alleen nog mogelijk in bepaalde zones in de volgende steden en gemeenten: Alveringem, Beerse, Bierbeek, Bocholt, Boutersem, Deinze, De Panne, De Pinte, Gent, Gooik, Hoegaarden, Hoogstraten, Kinrooi, Koksijde, Lille, Londerzeel, Lo-Reninge, Malle, Meise, Merchtem, Merksplas, Nazareth, Nieuwpoort, Rijkevorsel, Sint-Martens-Latem, Tienen en Veurne.

De nieuwe lijst treedt in werking op 16 januari 2017.

Bron: Ruilverkaveling, BS 7 december 2016.

Share: