Nog steeds veel verkavelingen, maar kavels worden kleiner

02 mei 2017
Teaser: 

In 2015 werden ruim 2.340 verkavelingsaanvragen goedgekeurd, dat is vergelijkbaar met het jaar ervoor. Er wordt dus nog altijd evenveel verkaveld en gebouwd, maar opvallend is dat het tegenwoordig over kleinere kavels en kleinere huizen gaat.

Het aantal verkavelingsaanvragen blijft ongeveer stabiel. In 2015 werden ruim 2.340 verkavelingsaanvragen goedgekeurd, dat is bijna een status quo met het jaar ervoor.

Kleinere kavels
Er is wel een duidelijke trend te zien met betrekking tot de grootte van de kavels en de huizen. Die worden beduidend kleiner. Een gemiddelde kavel was in de jaren '60 nog 750 vierkante meter groot, terwijl in de jaren '90 de oppervlakte van een kavel gemiddeld 530 vierkante meter bedroeg.

Grote verkavelingen van meer dan 50 kavels zijn tegenwoordig schaars. Iets meer dan de helft van de verkavelingen bevat slechts 1 tot 2 kavels.

Nieuwbouwappartementen
"Waar de meeste inwoners wonen, zijn er de meeste verkavelingen", zegt Katleen Vermeiren van het Departement Omgeving. Zij ziet ook een aantal trends: de hele grote verkavelingen uit de jaren 60 en 70 met twintig tot dertig kavels komen minder en minder voor, de kleine verkavelingen (één tot drie kavels) nemen aan belang toe. Van een bestaande woning wordt bijvoorbeeld de tuin afgesplitst of een oudere woning wordt afgebroken.

Wat wordt er eigenlijk zoal gebouwd? "Nieuwbouwappartementen worden meer gerealiseerd dan eengezinswoningen, wat in 1996 nog omgekeerd was. Meer woningen worden ook gerenoveerd dan dat er nieuwe woningen gebouwd worden", zegt Vermeiren.

Bron: Deredactie.be

Lees het volledige artikel.

Share: