Omgevingsvergunning uitgesteld tot 1 januari 2018

29 mei 2017
Teaser: 

De invoering van de omgevingsvergunning, die de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning samenvoegt, wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Gezien de aanhoudende problemen met de software komt het nieuws niet als een verrassing. Hierdoor was de deadline van 1 juni 2017 onhaalbaar.

Steden en gemeenten en ook architecten drongen aan op bijkomend uitstel. Een groep architecten stelde bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) zelfs in gebreke. Ook de Vlaamse overheid oordeelde dat het Omgevingsloket, het online uitwisselplatform waarlangs het hele proces moest verlopen, nog niet klaar is voor een algemene invoering. Het Vlaams Parlement keurde daarom vorige week een spoeddecreet goed om de vergunning uit te stellen tot begin volgend jaar.

Hoe moet het nu verder?
Het omgevingsloket is al sinds 23 februari in voege voor bouw- en milieuvergunningsaanvragen bij de provincies, het Vlaams gewest en volgende gemeenten: Dilsen-Stokkem, Herstappe, Langemark-Poelkapelle en Staden. Beersel is hiermee gestart op 18 april 2017 en Diest op 2 mei 2017. In deze gemeenten blijft het omgevingsloket in voege.

Alle andere gemeenten vroegen uitstel aan tot 1 juni 2017. Dit uitstel wordt nu verlengd tot 1 januari 2018.

Bron: NAV en De Tijd

 

 

Share: