Taalkennis vereist voor huurders sociale woning

11 juli 2016
Teaser: 

Bij de toewijzing van een sociale woning zijn anderstalige kandidaat-huurders voortaan verplicht om na een jaar een taaltest af te leggen. Als ze geen mondje Nederlands kunnen spreken, krijgen ze een boete. Die bedraagt minstens 25 euro en kan oplopen tot 5.000 euro. De Vlaamse regering keurde de verstrenging afgelopen vrijdag goed.

Aan anderstalige kandidaat-huurders werd tot nu toe alleen gevraagd of ze bereid zijn de taal te leren. Dat vond Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) te vrijblijvend. Nu wordt het toewijzingsreglement verstrengd

Taaltest
“Door deze aanpassing willen we dat er ook effectief resultaat wordt geboekt voor de kennis van het Nederlands”, zegt Homans. “Bij de inschrijving zal de sociale huisvestingsmaatschappij nagaan of de huurder voldoende Nederlands spreekt. Indien niet, zal hij te horen krijgen dat hij na het eerste jaar huur moet aantonen over een basiskennis Nederlands te beschikken.”

Na dat jaar moet de huurder slagen in een test. Wie faalt of de verplichting rond taalkennis stelselmatig naast zich neerlegt, krijgt een boete van 25 tot 5.000 euro.

Share: