Tommelein: "Mensen zijn terecht bang voor waarde van woning na betonstop"

17 februari 2017
Teaser: 

"De Vlaming is terecht bang voor de waarde van zijn bestaande woning na de betonstop." Dat zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein naar aanleiding van een studie waaruit blijkt dat de helft van de Vlamingen de betonstop niet ziet zitten. Het is echter nog koffiedik kijken of de woningprijzen en die van bouwgronden daadwerkelijk zullen dalen of eerder stijgen. "Toch moeten in het parlement nu al maatregelen worden besproken wanneer blijkt dat de betonstop een eventuele waardedaling tot gevolg heeft."

Uit een enquête van bouwbedrijf Blavier blijkt dat het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, beter bekend als betonstop, voor de helft van de Vlamingen te ver gaat. Zes op de tien verkiezen het platteland nog steeds boven de stad en hechten veel waarde aan een eigen tuin of terras. Drie kwart van de ondervraagden vreest dat bouwgrond en woningen duurder zullen worden. Eén op de vier denkt eraan zijn plannen te vervroegen om de maatregelen voor te zijn.

Afspraken
Tommelein ontkent dat het Beleidsplan de bedoeling heeft iedereen naar de stad te dwingen. "Maar mensen zijn terecht bang voor de waarde van hun woning", zegt hij. Wat de betonstop zal betekenen voor woningprijzen of die van bouwgronden is echter nog niet bekend. "Daarom zal ik erover waken dat er duidelijke afspraken komen. Niet enkel voor de bouwgronden die van bestemming zullen veranderen, maar zeker om te zorgen dat de waarde van de bestaande woningen - door deze en gene maatregelen - niet verloren gaat."

Op de concrete maatregelen die een eventuele waardedaling moeten tegengaan, wil Tommelein nog niet ingaan. Het Beleidsplan is immers nog steeds een witboek en moet nog door het Vlaams parlement worden uitgewerkt.

Bron: De Morgen

Lees het volledige artikel.

Share: