Vastgoed wordt 1% duurder

06 juli 2016
Teaser: 

De vastgoedprijzen zullen dit jaar met zo'n 1% stijgen. Rendement halen met vastgoed wordt steeds minder evident. Dat blijkt uit een nieuwe vastgoedmarktanalyse van ING België.

Met dank aan de lage rente gingen de woningprijzen vorig jaar nog 2,5 à 4% hoger. De stijging van de woningprijzen in 2015 was goed voor een record, zeker in vergelijking met de voorbije jaren, maar mag volgens ING België niet verbazen.

Zwakste groei in 10 jaar
Intussen dalen de rentevoeten al veel minder snel. Dat beperkt het gemiddelde leenbedrag en daarmee ook de mogelijke prijsstijging op de vastgoedmarkt. En dus verwacht ING in 2016 nog een prijsgroei van slechts zo'n 1%. Dat is de zwakste groei in 10 jaar tijd, en de toekomst ziet er niet veel beter uit.

Toekomst
De extreem lage rente kan de komende jaren niet veel lager meer zakken. ING België verwacht dat de rentedaling eerst zal afvlakken en in de tweede jaarhelft zal stabiliseren. Daarnaast gaan na Vlaanderen ook Brussel en Wallonië de fiscale aftrek van een woonkrediet inperken. En ten slotte gaat de Nationale Bank de regels voor risicovolle kredieten nog strenger maken voor banken.

Geen crash
Maar wellicht zal de Belgische vastgoedmarkt ook niet echt inzakken, denkt ING. De verwachte impact van de vergrijzing zal deels worden gecompenseerd door de instroom van zo'n 70.000 vluchtelingen in 2016 en 2017. En door het feit dat veel gepensioneerden niet zullen terechtkomen in rusthuizen.

Minder rendement
ING verwacht dat er misschien minder transacties komen op de woningmarkt, maar mogelijk zijn er meer van investeerders, waardoor de prijzen toch nog hoger gaan. Een forse meerwaarde boeken bij de verkoop wordt minder evident, zeker als het nieuwbouwaanbod blijft stijgen terwijl de aangroei van het aantal gezinnen vertraagt. Het huurrendement wordt dan weer belangrijker. "Er zijn nog projecten waar je een goed rendement mag verwachten, maar dat is niet meer vanzelfsprekend overal het geval", zegt ING-econoom Julien Manceaux.

Share: