Verbouwers betalen op termijn een te hoge factuur

25 februari 2016
Teaser: 

Wat klussers zelf doen aan hun huis, doen ze dikwijls slechter. En duurder. Dat stellen twee studies aan de vooravond van Batibouw. Eerst advies vragen, dan bouwen of verbouwen is de boodschap.

De hypotheekrente is historisch laag. Daarom begint een op de drie (ver)bouwers sneller dan voorzien met zijn plannen, zo blijkt uit een enquête van Reynaers Aluminium bij de aanvang van Batibouw. "De vorige jaren lieten de kopers van een woning of een stuk grond zich nog afschrikken door berichten over de afbouw van de woonbonus en andere aflopende overheidssteun. Nu niet meer. Iedereen wil snel van de lage rente profiteren", zegt Bert Geerinkx , de algemeen directeur van Reynaers Aluminium Belux. "Kopers vergeten daarbij soms dat bouwen echt wel een complex gegeven is. De helft van de bouwers en de verbouwers zegt zelf dat ze zich bij de aankoop te weinig laten adviseren door professionals. Bovendien loopt er heel wat mis met de planning."

Zo stijgt het gevaar op verkeerde beslissingen die het prijskaartje opdrijven. Twee derde van de 9000 ondervraagden zegt dat ze meer aandacht hadden moeten besteden aan de totale prijs van hun project. Door het nattevingerwerk worden de complexe regelgeving en de strengere energienormen in drie op de vier projecten op termijn een financieel knelpunt, omdat ze bij de start van het project onvoldoende zijn ingecalculeerd.

Bron: Trends.be

Share: