Vlaamse fiscus jaagt op wie onterecht klein beschrijf betaalde

03 oktober 2016
Teaser: 

De Vlaamse Belastingdienst doet administratieve controles voor dossiers uit 2007 waarbij een vermindering op de registratiebelasting werd toegekend. Wie die niet naleefde krijgt een aanvullende aanslag in de bus.

Op tal van transacties moet registratiebelasting betaald worden. Zo betaal je op de aankoop van vastgoed 10 procent verkooprecht. Maar de belasting kan lager zijn dankzij een aantal gunstregimes. Voorbeelden zijn de vermindering wegens klein beschrijf voor een bescheiden woning, meeneembaarheid voor wie al eerder eigenaar was en het (bijkomend) abattement voor wie zijn eerste gezinswoning koopt.

Voorwaarden
Aan die gunstregimes zijn een aantal voorwaarden gekoppeld, die soms jaren na de aankoop moeten gerespecteerd worden. Zo moet bij een klein beschrijf de koper zich binnen de drie jaar op het adres vestigen en daar ook minstens drie jaar ononderbroken blijven wonen. Als de voorwaarden niet nageleefd blijken te zijn, stuurt de Vlaamse Belastingdienst een aanvullende aanslag voor de onterecht genoten vermindering. Momenteel lopen er administratieve controles voor dossiers uit 2007. Op het aanslagbiljet vind je een gedetailleerde berekening.

Achterstand
De Vlaamse Belastingdienst is pas sinds 1 januari 2015 bevoegd voor de inning van de registratiebelasting. Voorheen was dat de federale belastingadministratie, maar daar werd een achterstand opgebouwd. "De Vlaamse overheid gaat deze achterstand nu versneld inlopen, te starten met de oudste dossiers", klinkt het bij de Vlaamse Belastingdienst.

Bron: De Tijd

Lees het volledige artikel.

Share: