'Vlamingen kopen geen woning meer 'voor het leven'

02 maart 2015
Teaser: 

Wie een woning koopt in Vlaanderen, doet dat almaar minder 'voor het leven'. Eerst een klein huisje kopen, om later met de opbrengst daarvan een grotere woning te financieren: dat is de trend van de jongste jaren. De sterk toegenomen woningprijzen van het afgelopen decennium zijn de voornaamste reden.

De Vlaamse woningmarkt heeft de afgelopen jaren enkele grondige veranderingen ondergaan. Dat blijkt uit het Grote Woononderzoek van het Steunpunt Wonen. "Waar traditioneel de Vlaming bouwde of kocht 'once in a lifetime', zijn er nu duidelijke tekens van het bestaan van een 'woonladder", vertelt de vereniging in een persbericht.

Jongeren kopen eerst een kleine woning of appartement om die later te verkopen en met de opbrengst een groter huis te financieren. Die zogenoemde 'woonladder' kan zelfs eindigen in nieuwbouw. Meer dan de helft van bouwend Vlaanderen heeft tussen 2011 en 2013 de werken voor een deel betaald met de opbrengsten uit de verkoop van een woning.

Volgens het Steunpunt Wonen hebben de sterk toegenomen woningprijzen en de meeneembaarheid van het registratierecht die evolutie bevorderd.

Ook ouders en grootouders helpen meer mee om een woning te financiƫren. "Gemiddeld betalen zij 4,5 procent van de totale kosten. Voor bouwers liggen de cijfers iets hoger."

Minder eigenaars

Toch is het aantal woningeigenaars in 2013 voor het eerst gedaald in Vlaanderen. Twee effecten hebben een belangrijke rol gespeeld. "Dat het aandeel eigenaars de afgelopen jaren steeg, was mede omdat de vooroorlogse generatie, die veel minder dan de daaropvolgende generaties kans had om eigenaar te worden, uit de statistieken aan het verdwijnen was. Dit effect geraakt uitgespeeld.", vertelt het steunpunt.

Bron: Moneytalk

Share: