Woningrente duikt onder 1 procent

29 februari 2016
Teaser: 

De lage rente heeft al langer een groot effect op de hypothecaire leningen, met zeer lage rentevoeten en veel gezinnen die daarom voor een herfinanciering gaan. Maar nu is ook de symbolische kaap van 1 procent rente onderschreden, zo schrijft De Tijd. Crelan biedt sommige klanten een tarief aan van 0,96 procent voor een hypothecair krediet op tien jaar met een vaste rentevoet.

Het zou voor zover bekend de eerste keer zijn dat de woningrente onder de psychologische grens van 1 procent zakt. Enkele dergelijke contracten worden vermeld op de website spaargids.be, maar volgens de krant zijn het er intussen bij Crelan al meerdere tientallen.

"Het kan", bevestigt Leo De Roeck, de woordvoerder van Crelan. Maar hij benadrukt dat het "zeer uitzonderlijk is, voor klanten met een zeer goed dossier". Bijvoorbeeld klanten die verschillende producten afnemen en een laag risicoprofiel hebben.

"Dit is totaal onverantwoord", reageert Luc Coene, oud-gouverneur van de Nationale Bank. Het is "geen positieve ontwikkeling als banken bijna even weinig vragen als de Belgische overheidsobligaties op tien jaar opbrengen, terwijl ze toch allerlei risico's lopen. Hoe dat met zo'n tarief kan, is Chinees voor mij."

Bron: Belga

Share: