Steeds grotere rol voor vastgoedmakelaars bij de verkoop van overheidsvastgoed

De naam COVAST zal de meeste vastgoedmakelaars vandaag bekend in de oren klinken. In heel wat vastgoedkantoren heeft dit online biedingssysteem zijn intrede gemaakt. En daar was het CIB Vlaanderen bij de oprichting van COVAST ook om te doen. Op het einde van de rit willen we alle vastgoedmakelaars toegang geven tot de bemiddeling bij de verkoop van overheidsvastgoed en vastgoed van non-profitorganisaties.

De verkoop van overheidsvastgoed is gebonden aan heel wat regels, die overigens ook nog eens verschillen per overheid. Extra regels zijn nodig, net omdat het om overheidsgoederen gaat. Het digitale veilingsysteem van COVAST koppelt volstrekte transparantie en objectiviteit aan de dynamiek en commerciële kennis van de vastgoedmakelaar.

Portefeuille almaar groter

Bij de lancering van COVAST heerste er nogal wat twijfel bij overheden en vastgoedmakelaars. Maar naarmate uitstekende resultaten werden gerealiseerd op het vlak van snelheid van verkoop, behaalde verkoopprijzen en rechtszekerheid, is de verkoopportefeuille almaar groter geworden.

COVAST mikt erop om het aantal medewerkers in vaste dienst zo klein mogelijk te houden. De vastgoedmakelaars van De Panne tot Maasmechelen zijn het eerste inkoopapparaat en het enige verkoopapparaat van COVAST. Natuurlijk moet het online biedingsplatform feilloos werken, en moeten alle verkoopdossiers volledig op punt staan. Daarvoor rekent COVAST op een team van gedreven en ervaren medewerkers. Dat team werd begin september overigens versterkt met een relatiebeheerder.

Aan de weg timmeren

Verder groeien zonder in te leveren op de kwaliteit blijft de boodschap. In de media verklaarde het Notariaat vorig weekend dat het op zoek is naar 400 nieuwe medewerkers, omdat er meer akten zijn en alles steeds complexer wordt. Meer verkopen betekent meer werk en doorgaans zijn de verkoopdossiers van COVAST complexer dan de gebruikelijke verkoopdossiers van de vastgoedmakelaar.

Hoewel het marktaandeel van de vastgoedmakelaar bij de verkoop van overheidsvastgoed klein blijft, levert COVAST het bewijs dat ook de overheden er in veel gevallen belang bij hebben om beroep te doen op de vastgoedmakelaars voor hun vastgoedtransacties. CIB Vlaanderen blijft met COVAST en de vele meewerkende vastgoedmakelaars alvast aan de weg timmeren.

Investeren in verdere groei

“En wat brengt dit nu allemaal op?”, zullen sommigen zich afvragen. De honoraria die COVAST voor de gerealiseerde transacties ontvangt, dienen om de meewerkende vastgoedmakelaars correct te vergoeden en om de eigen werking te betalen. De bescheiden winst die COVAST maakt, wordt volledig geïnvesteerd in de verdere groei: meer aanbod, meer verkopen, meer omzet voor de meewerkende vastgoedmakelaars.

De combinatie van een sterk dossier - opgemaakt en gecoördineerd door COVAST - en marktkennis van de betrokken vastgoedmakelaars heeft in tal van moeilijke gevallen uiteindelijk tot de verkoop geleid. Heel wat overheden halen opgelucht adem wanneer ze eindelijk een koper hebben gevonden voor een moeilijk te verkopen onroerend goed dat al vele jaren zonder succes te koop stond. Stilletjes wordt dan wel eens de vraag gesteld: “Hoe slaagt COVAST erin te doen wat anderen niet kunnen?” Daarop luidt het antwoord steevast: “De sterkte van de COVAST procedure, gecombineerd met de commerciële kracht van de vastgoedmakelaardij.”

Voor alle vastgoedmakelaars

Elke BIV-erkende vastgoedmakelaar kan zich aanmelden op de www.covast.be. Eens dat gebeurd is, heb je toegang tot de tools en documenten voor de vastgoedmakelaar op de COVAST-website.  Voor meer info, contacteer COVAST op het nummer 09 24 24 995 of stuur je vraag en/of voorstel naar info@covast.be

 

Share: