Bemiddelingsovereenkomst

Cover: 
Teaser: 

De inhoud van de bemiddelingsopdracht van de vastgoedmakelaar, afgesloten met een consument, is grotendeels dwingend vastgelegd via het Koninklijk Besluit van 12 januari 2007 betreffende het gebruik van bepaalde bedingen in de bemiddelingsovereenkomsten van vastgoedmakelaars. Dit Koninklijk Besluit is een uitvoeringsbesluit van de vroegere WHPC.

Als opvolger van de Wet Handelspraktijken en Consumentenbescherming (WHPC) trad op 12 mei 2010 de Wet Marktpraktijken en Consumentenbescherming (WMPC) in werking. Vanaf 31 mei 2014 verdwijnt echter ook deze wet en vinden we deze regelgeving terug in boek VI van het Wetboek Economisch Recht (WER).

Het Koninklijk Besluit van 12 januari 2007 betreffende het gebruik van bepaalde bedingen in de bemiddelingsovereenkomsten van vastgoedmakelaars blijft ook na de inwerkingtreding van boek VI van het Wetboek Economisch Recht gelden.

Het boek VI van het Wetboek Economisch Recht is zeker geen loutere kopie van de WMPC en bevat enkele nieuwigheden die belangrijke gevolgen hebben voor het inkoopverhaal van de vastgoedmakelaar.

 

Verder lezen?