NieuwsRSS

Het Huurgarantiefonds (officieel: het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen) zal op 1 juni 2020 ophouden te bestaan, althans in de vorm waarin wij het kennen. Nu nog huurcontracten aansluiten, heeft dus geen enkele zin meer. In de plaats komt er een nieuw systeem, waarin het OCMW een centrale rol speelt. Doel wordt om de rol van de OCMW’s bij het voorkomen van uithuiszettingen verder te ondersteunen en te financieren.

08/11/2019

Vastgoedmakelaars krijgen opvallend veel verhuurders over de vloer die hun pand zo snel mogelijk willen verkopen. Reden? De nieuwe regels die vanaf 1 januari gelden. Dan moeten huurwoningen beschikken over dubbele beglazing, dakisolatie en rookmelders. Het gaat om ingrepen die al gauw tienduizenden euro’s kunnen kosten.

08/11/2019

Doordat de woonbonus volgend jaar verdwijnt, zijn er vorige maand 80 procent meer woonleningen afgesloten in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank, die de hypothecaire kredieten registreert. Op 1 januari krijgen Vlamingen die een huis kopen geen belastingvoordeel meer en dus proberen velen voor Nieuwjaar nog snel de koop van een huis rond te krijgen.

07/11/2019

Immomakelaars willen een zicht krijgen op het inkomen van kandidaat-huurders, om te vermijden dat ze al te veel mensen rondleiden in een woning die toch buiten hun budget valt. “Het is een gevoelig thema, maar we zouden er veel tijd mee kunnen besparen”, klinkt het bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), dat om duidelijke regels vraagt. 

07/11/2019

Vanaf vandaag kan je controleren of je grond of eigendom vervuild is of niet. Dat kan op de website degrotegrondvraag.be. Als je grond vervuild is én je hebt er zelf geen schuld aan, zal de Vlaamse overheid op termijn de grond gratis saneren. 

05/11/2019

Behalve bij residentieel vastgoed wordt de registratie van een huurovereenkomst onderworpen aan een registratierecht van 0,20%. We denken dan bijvoorbeeld aan handelshuurcontracten, pachtovereenkomsten, … Het recht van 0,20% wordt geheven op de som van de door de huurder verschuldigde huurgelden met de aan de huurder opgelegde lasten. Onder dergelijke fiscale last begrijpen we onder meer het scenario waarbij de huurder de onroerende voorheffing op zich neemt. Net daarover heeft de fiscus zeer recent haar standpunt bijgestuurd.

04/11/2019

Wie een logies aan toeristen aanbiedt/verhuurt, moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen die worden opgelegd door het Logiesdecreet. Dat wordt geattesteerd via het verplichte brandveiligheidsattest. De normen gelden voor de delen van het pand die ‘functioneel gerelateerd’ zijn. Wat is dat juist? En is het bij vakantiewoningen überhaupt relevant?

04/11/2019

Pagina's