2 miljoen euro aan boetes voor gebrekkige ventilatiesystemen in nieuwbouw

12 augustus 2016
Teaser: 

De voorbije twee jaar zijn er in Vlaanderen zo'n 2.000 boetes uitgeschreven voor mensen die in hun nieuw gebouwde woning geen of geen afdoende ventilatiesysteem hebben geïnstalleerd. Goed voor een totaalbedrag van 2 miljoen euro. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Wie een huis bouwt, moet daar een ventilatiesysteem bij voorzien. Belangrijk, want de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen kunnen niet zonder verluchting, beklemtoont het Vlaams Energieagentschap (VEA). Maar over de verplichte ventilatie heerst nog veel onwetendheid. "Daardoor zien mensen er het nut niet altijd van in. Als ze geen goede uitleg krijgen, is het niet onlogisch dat mensen hun geld liever in een chique keuken steken", zeggen zowel de VEA als de Vlaamse Architectenorganisatie.

Boetes
De voorbije twee jaar zijn in Vlaanderen op die manier zo'n 2.000 boetes uitgeschreven omdat mensen zich niet aan de regels hebben gehouden, in totaal goed voor zo'n 2 miljoen euro. Gemiddeld kost een boete dan zo'n 1.000 euro. Wanneer er helemaal geen ventilatiesysteem is, loopt dat op tot 4.000 euro.

Plan vooraf
Een gemiddeld ventilatiesysteem kost bij installatie zo'n 8.000 euro, daar komen nog de onderhoudskosten bij. Sinds begin dit jaar moet er bij het begin van de bouw van een woning overigens al een plan opgemaakt zijn voor de ventilatie. Dat moet boetes voor een gebrekkige installatie achteraf voorkomen.

Lees het volledige artikel

Share: