Airbnb moet tegen eind augustus voorwaarden aan EU-wet aanpassen

17 juli 2018
Teaser: 

Airbnb moet zijn voorwaarden voor de verhuur van tijdelijke accommodaties in de Europese Unie in lijn brengen met Europese consumentenwetgeving. Vooral de manier waarop het verhuurplatform de prijzen van kamers en woningen door privéaanbieders presenteert voldoet niet aan de EU-regels. Ook moeten klanten beter beschermd worden tegen annuleringen door een eigenaar.

De Europese Commissie geeft het Amerikaanse bedrijf tot eind augustus de tijd om de voorwaarden en de presentatie op de website aan te passen. Zo moet een potentiële klant al bij de eerste klik tijdens zijn zoektocht op de website van Airbnb zien wat de totaalprijs is voor een aangeboden accommodatie, inclusief zaken als eindschoonmaak. Ook moet het beleid voor annuleringen en compensatie in duidelijke taal worden vermeld, en moet het duidelijker worden of de verhuurder een particulier of een professioneel is.

Eerlijke spelregels
Volgens EU-commissaris Vera Jourova (consumentenrechten) zijn de mogelijkheden voor vakantiegangers door het online-aanbod enorm gegroeid. “Maar populariteit mag geen excuus zijn om niet aan de regels te voldoen. Consumenten moeten moeiteloos begrijpen voor welke diensten ze betalen en hebben recht op eerlijke spelregels.”

De commissie wil tevens dat Airbnb duidelijk maakt wanneer de accommodatie door een privépersoon wordt aangeboden en wanneer door een professioneel bedrijf. In het laatste geval gelden andere regels voor de bescherming van de consument.

Sancties
Als Airbnb onvoldoende aanpassingen doorvoert in de ogen van Jourova dan treft ze in samenwerking met de nationale consumentenautoriteiten mogelijk maatregelen. Indien het zo ver komt, zullen de maatregelen opgelegd worden door de verschillende autoriteiten. De sancties zouden dus van land tot land kunnen verschillen.

Airbnb werd in 2008 opgericht, en heeft zijn hoofdzetel in San Francisco. De dienst is ondertussen in 34.000 steden wereldwijd beschikbaar, en biedt meer dan 3 miljoen accommodaties.

Bron: Belga

Share: