"Banken zijn voorzichtiger met woonkredieten"

26 juni 2015
Teaser: 

De banken zijn strenger geworden bij het geven van woonkredieten. Dat stelt de Nationale Bank vast in haar jaarlijks rapport over de stabiliteit van de financiële sector. Amper 4 procent van de nieuwe kredieten had vorig jaar bijvoorbeeld een looptijd van meer dan 25 jaar, waar dat vijf jaar geleden nog meer dan 20 procent was.

De Nationale Bank vroeg de laatste jaren herhaaldelijk aan de banken om voorzichtiger om te springen met hypotheekleningen. Vorig jaar nog verklaarde de vorige gouverneur van de NBB, Luc Coene, dat sommige verstrekte leningen nog steeds "wenkbrauwen doen fronsen". 

Eind 2013 werd een maatregel genomen om de "schokbestendigheid" van de markt en kredietinstellingen te verhogen, door de risicowegingen die de banken moeten doen, met 5 procentpunten te verhogen. Dat betekende dat de banken een extra buffer moesten aanleggen voor onverwachte risico's. 

De boodschap lijkt nu aangekomen te zijn, want de NBB stelt vast dat de banken voorzichtiger geworden zijn. Commercieel vastgoed - kantoren dus - is wel nog een aandachtspunt. De Nationale Bank vraagt dat de banken de kwaliteit van die leningen en de waarde van hun onderpand regelmatig laten beoordelen door derden, om te garanderen dat deze activa correct gewaardeerd worden op hun balans.

(Bron: HLN.be)

Share: