Belg blijft woonleningen afsluiten

19 januari 2017
Teaser: 

Ondanks een daling van het aantal afgesloten hypothecaire kredieten sluit een Belg nog altijd meer woonleningen af dan de voorgaande jaren.

Het afgelopen jaar is het aantal hypothecaire kredieten met 15,5 procent gedaald tegenover 2015, tot 524.839. Hoewel het gaat om een aanzienlijke daling, worden er nog altijd meer woonkredieten afgesloten dan de voorgaande jaren. Dat meldt de Centrale voor kredieten aan particulieren.

Herfinancieringen
Reden voor dat hoge aantal zijn natuurlijk de lage rentevoeten, die een groot aantal kredietnemers er nog altijd toe overtuigen om hun woonkrediet te herfinancieren. Ook bij een herfinanciering, bij dezelfde bank, wordt een nieuw krediet geregistreerd. Begin 2016 lag het aantal afgesloten woonkredieten laag, maar in de volgende maanden werd een geleidelijke toename vastgesteld.

Er werden in 2016 1,63 miljoen nieuwe kredieten afgesloten. De woonkredieten waren goed voor net geen derde daarvan. Ruim 40 procent zijn leningen op afbetaling, 1 op de de vijf is een kredietopening en minder dan 5 procent zijn verkopen op afbetaling.

Wanbetalingen
Hoewel het totale aantal wanbetalingen eind 2016 licht steeg, met 1,5 procent tot 556.000 kredieten, is het totale achterstallige bedrag wel met 1,1 procent gedaald tot 3,1 miljard euro. Het gemiddeld achterstallig bedrag per contract nam af met 2,6 procent, tot 5.610 euro. Enkel bij de woonkredieten stijgt het gemiddeld achterstallig bedrag.

Bron: Moneytalk

Lees het volledige artikel.

Share: