In beroep gaan tegen bouwplannen wordt moeilijker

30 oktober 2017
Teaser: 

Het wordt als burger moeilijker om bij een rechter protest aan te tekenen tegen een project als Uplace of Oosterweel. Het kan alleen nog als je ook tijdens het openbaar onderzoek - het moment waarop de aanvraag tot vergunning bekend wordt gemaakt - een 'gemotiveerd standpunt, opmerking, of bezwaar' indient, zo bericht De Standaard maandag.

Nu gebeurt het vaak dat burgers of actiegroepen pas naar de rechter trekken als de vergunning al afgeleverd is, met soms jarenlange procedures tot gevolg.

Kritiek Raad van State
De nieuwe regeling stuit op kritiek van de Raad van State. "De hier ontworpen verstrenging, die doorwerkt op het recht op toegang tot de rechter, strijdt met de internationale verplichtingen", zegt de Raad van State in een advies. De overheid mag volgens het Verdrag van Aarhus de beroepsmogelijkheden van de burger niet inperken.

De parlementsleden van de meerderheid zullen nog overleggen over het advies van de Raad van State, maar ze staan wel achter het principe. "Iedereen krijgt een kans om te protesteren tijdens een openbaar onderzoek", zegt Glenn Smets, woordvoerder van parlementslid Lode Ceyssens (CD&V).

Rechtszekerheid
Voor N-VA primeert de rechtszekerheid. "Het openbaar onderzoek is hét moment om bezwaar in te dienen. Wachten tot de vergunning er is om in beroep te gaan, is de boel juridisch vastzetten."

Bron: Knack

Lees het volledige artikel.

Share: