Betaalt verkoper binnenkort ook ereloon notaris?

10 augustus 2018
Teaser: 

Bij de verkoop van vastgoed worden de meeste kosten gedragen door de koper. Als het van een team experten afhangt, zal ook de verkoper zijn steentje moeten bijdragen en 25 procent van het ereloon van de notaris voor zijn rekening nemen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelde eind vorig jaar twee experts aan om het beroep van notaris te moderniseren. Pierre Nicaise (ere-voorzitter van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen) en Thierry Van Sinay (ere-voorzitter van de Nationale Kamer van Notarissen) hebben hun rapport met 36 voorstellen inmiddels overgemaakt aan de minister.

Een van de voorstellen van het expertenduo gaat over de aankoopkosten voor een woning. De experts stellen voor dat het ereloon van de notaris voortaan gedragen zou worden door koper én verkoper. Ze plakken er ook een concreet percentage op: 75 procent van het bedrag zal door de koper betaald moeten worden, 25 procent ( of 612 euro) door de verkoper.

Aanpassing erelonen
Daarnaast pleiten de experts er ook voor om de erelonen zelf aan te passen. Die worden nu berekend op basis van een bij wet vastgelegd model van schijven. Bedoeling zou zijn om het aantal schijven te beperken en de tarieven voor lagere schijven te verlagen en deze voor de hogere te verhogen. Op die manier zal voor een goedkopere woning een beetje minder ereloon betaald moeten worden, en voor een duurder huis wat meer.

De maatregelen moeten de toegang tot de vastgoedmarkt vergemakkelijken. Het is nog niet zeker of de voorstellen effectief van kracht zullen worden. De notarissen gaan het rapport van de experts nu aandachtig bestuderen en bekijken hoe ze hun aanbevelingen al dan niet in concrete voorstellen kunnen gieten. Dat zou tegen eind september moeten gebeuren. Nadien moeten de voorstellen nog in wetgeving worden gegoten.

Bron: Netto

Lees het volledige artikel.

Share: