Bijna helft koten niet brandveilig, toch verhuurd

26 april 2016
Teaser: 

Tot de helft van de studentenkoten in Gent en Leuven is niet brandveilig. Er ontbreken brandblussers of rookmelders, maar ze worden in de meeste gevallen toch verhuurd. "Alleen als het echt onveilig is, gaan we meteen over tot sluiting."

 In de grote studentensteden blijkt een aanzienlijk deel van de studentenkoten niet in orde te zijn met de lokale regelgeving. In Gent, waar studentenhuizen onder meer moeten zijn voorzien van brandblussers en rookmelders, gaat het zelfs om de helft van alle bezochte koten. Dat meldt de preventiedienst van de brandweer aan De Morgen.

Strafpunten
Concreet bezocht de brandweer vorig jaar 323 adressen, goed voor 2.520 koten of studio's. Zowat 161 adressen, of 1.178 koten, kregen nadien een negatief advies, bijvoorbeeld omdat een brandladder ontbrak. Officieel verbleven deze studenten dus in een niet (volledig) brandveilige omgeving, erkent ook diensthoofd algemene preventie Heidi Heremans. "Zulke adressen krijgen strafpunten. Als ze een bepaalde hoeveelheid verzamelen, mag het pand niet meer worden verhuurd. Maar voor het zover is, krijgen zij een deadline opgelegd om noodzakelijke veranderingen aan te brengen. We zien dat de meeste verhuurders daarin slagen."

Geen controle
In Antwerpen en in Leuven tekent zich nagenoeg hetzelfde beeld af. Inspecteurs van de KU Leuven bezochten er in een jaar 563 panden; 41 procent werd in eerste instantie aangeduid als niet brandveilig, zo meldt studentenblad Veto en wordt bevestigd door de universiteit. "Wij brengen alle panden een bezoek om te zien of ze in onze databank Kotwijs mogen blijven staan", zegt diensthoofd studentenhuisvesting Ludo Clonen. "Misschien hebben deze verhuurders het een beetje laten hangen, omdat ze lang niet gecontroleerd werden."

Onbewoonbaar
Toch betekent dit niet dat deze huizen bijzonder brandgevaarlijk zijn. Een brandblusser die niet op tijd is gekeurd, kan al tot een negatief advies leiden. "Alleen als het echt onveilig is, gaan we meteen over tot actie", zegt Heremans. "Als onze brandweerlieden denken dat er doden kunnen vallen bij een brand, bijvoorbeeld door een gebrek aan vluchtwegen, dan verklaren we zo'n pand onbewoonbaar. Maar het afgelopen jaar zijn wij niet tot zo'n drastische beslissing moeten overgaan."

Bron: De Morgen

Share: