BTW-hervorming onroerende verhuur gaat dan toch door

26 maart 2018
Teaser: 

Er komt dan toch een grootschalige btw-hervorming om de bouw- of renovatiekosten voor verhuurders te verlichten. Dat heeft de federale regering tijdens de afgelopen begrotingscontrole beslist. Er zal een keuzestelsel worden ingevoerd waarbij ook onroerende verhuur aan ondernemingen met btw mogelijk wordt. De verhuurder zal hierbij de btw op de kosten met betrekking tot bouw en renovatie kunnen recupereren.

 

1 oktober 2018
De maatregel was al voorzien in de algemene beleidsnota van de minister van Financiën Van Overtveldt en beslist in het Zomerakkoord (2017). In oktober 2017 raakte dan bekend dat de BTW-hervorming er dan toch niet zou komen wegens te duur. Terwijl iedereen toen dacht dat we terug naar af waren, besliste de federale regering afgelopen weekend dat de BTW-hervorming dan toch zou worden ingevoerd vanaf 1 oktober 2018.

De nieuwe regels zullen de bestaande concurrentiehandicap met de buurlanden wegwerken en investeringen in het vastgoedpatrimonium stimuleren.

Ook betekenen de nieuwe regels een verregaande administratieve vereenvoudiging van de btw-regelgeving, in die zin dat de belastingplichtige zich niet langer zal moeten beroepen op complexe, al dan niet sectorspecifieke, optimalisatietechnieken. Verschillende administratieve circulaires uit het verleden (bv. inzake bedrijvencentra, shoppingcentra, opslagplaatsen, ...) worden bovendien overbodig.

Naast een optionele btw-heffing voor de verhuur van professioneel gebruikte gebouwen (b2b), wordt ook voorzien in een verplichte btw-heffing voor de kortdurende verhuur van onroerende goederen (b2b en b2c).

Aangezien de concrete teksten nog ontbreken, is het vooralsnog onduidelijk hoe het keuzestelsel er concreet uit zal zien. Wij houden je alvast verder op de hoogte.

Bron: Unizo

 

Share: