Eigen zaak starten? Vanaf september heb je geen attest bedrijfsbeheer meer nodig

19 juni 2018
Teaser: 

Wie een eigen zaak wil starten, heeft daar vanaf september geen attest bedrijfsbeheer meer voor nodig. Volgens minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) is het attest een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om met een zaak te starten.

Vandaag is elke KMO, natuurlijke persoon of rechtspersoon die in Vlaanderen een activiteit uitoefent die in het handels- of ambachtsregister moet worden ingeschreven, verplicht om te bewijzen dat hij beschikt over de basiskennis van het bedrijfsbeheer. Om een attest ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ te behalen, moet de starter een aantal vakken rond economie gevolgd hebben. Dat kan zowel in het reguliere onderwijs, bij Syntra of bij de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s). Vanaf 1 september 2018 valt deze verplichting weg.

Onnodige drempel
Volgens Vlaams minister van Economie, Philippe Muyters, is het attest ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om een zaak te starten. De minister heeft een actieplan klaar dat meer inzet op de constante ontwikkeling van competenties. Het plan zou ervoor zorgen dat starters zich (vrijwillig) laten begeleiden bij de opstart van hun zaak.

(BronDecreet van 18 mei 2018 tot opheffing van de wettelijke bepalingen over de basiskennis van het bedrijfsbeheer, BS 11 juni 2018.)

Share: