Gent zet ‘mysteryhuurders’ in om immosector te controleren

28 juni 2016
Teaser: 

Gent gaat een legertje vrijwilligers opleiden om met anonieme praktijktesten discriminatie in de immosector op te sporen. Het stadsbestuur kan echter geen makelaars of verhuurders straffen die mensen met een uitkering of vreemde naam weigeren.

Een huurhuis of -appartement vinden in Gent is sowieso al geen eenvoudige klus. Voor mensen met een beperking, een vreemde naam of een uitkering is het nog lastiger. Ze worden om de haverklap zonder een gesprek afgewimpeld of genegeerd, wees een onderzoek van de UGent vorig jaar uit. In bijna de helft van alle tests werden ze afgewezen, terwijl een “doorsneehuurder” wel succes had.

“Als we die test een jaar later herhaalden, zagen we dat het aantal afwijzingen op basis van naam of de persoonlijke situatie met 10 procent was gedaald. Praktijktesten hebben dus hun nut”, zegt Resul Tapmaz (SP.A), schepen van Gelijke Kansen.

De Stad gaat daarom samen met de UGent vanaf deze zomer een groep vrijwilligers opleiden om systematisch anonieme tests te doen. Om binnen het kader van de wet te blijven werd een draaiboek opgemaakt samen met Unia, het vroegere Gelijkekansencentrum.

Het is geen voor de hand liggende maatregel, want praktijktesten liggen in de immosector erg gevoelig. “We gaan er echt geen heksenjacht van maken”, zegt Tapmaz. De Stad kan en belooft zelf ook geen betrapte makelaars of verhuurders te straffen. Daar heeft ze juridisch geen macht toe.

De resultaten worden aan de immosector voorgelegd. “Wie mensen ongelijk behandelt, zal wel gecontacteerd worden door Unia, met het oog op een gesprek of begeleiding”, zegt Tapmaz. Na een tweede reeks testen kan Unia bovendien de betrapte makelaars of verhuurders zelf voor de rechter brengen.

Op de streefcijfers waarmee de Stad Gent haar eigen personeel diverser wil krijgen – een andere aangekondigde maatregel tegen discriminatie – blijft het wachten.

Bron: Het Nieuwsblad

Share: