Groen en SP.A willen praktijktesten tegen discriminatie op huurmarkt

14 januari 2016
Teaser: 

Groen en SP.A pleiten voor de invoering van praktijktesten om de discriminatie op de huurmarkt tegen te gaan. De Vlaamse socialisten stellen ook voor een systeem van "glijhuren" in te voeren, waarbij men discriminatie probeert te voorkomen door het inschakelen van een tussenschakel. De oppositiepartijen doen hun voorstellen in aanloop naar een hoorzitting over de kwestie in het Vlaams Parlement.

Het Vlaams Parlement organiseert vandaag een hoorzitting over discriminatie op de huurmarkt. De zitting komt er op vraag van Groen-parlementslid An Moerenhout. Zij verwijst naar verschillende onderzoeken. "Volgens het Groot Woononderzoek discrimineert een op de vijf verhuurders op basis van etnisch-culturaliteit", aldus Moerenhout. Ook onderzoek van het Interfederaal Gelijkekansencentrum (Diversiteitsmonitor 2014) en van de Universiteit Gent wees op ongelijke behandelingen op de huurmarkt.

"Schakel tussenpersoon in"

Oppositiepartijen Groen en SP.A hebben alvast zelf een aantal voorstellen klaar. Groen-politica An Moerenhout pleit voor een "streng handhavingsbeleid" en stelt vier maatregelen voor om de discriminatie op de huurmarkt kordater aan te pakken: een uitbreiding van de huurpremies, de oprichting van een centraal huurwaarborgfonds, praktijktesten en een effectieve bestraffing van het niet-afficheren van de huurprijs.

De voorstellen uit SP.A-hoek lopen parallel. Ook Michèle Hostekint pleit voor een huurwaarborgfonds en praktijktesten. Meerderheidspartij N-VA en N-VA-minister van Wonen Liesbeth Homans hebben zich eerder tegen zo'n tests afgezet.

Bron: deredactie.be

 

Share: